Balansträning
För att övningarna ska ge effekt behöver man välja övningar som är svåra att utföra men inte omöjliga. Därför är det viktigt att man är noggrann med säkerheten så ingen ramlar och slår sig under träningen. Till exempel kan man göra balansträning i ett hörn i ett rum, med stöd av en stadig möbel (hellre bord än stol) eller hemma framför diskbänken. Ett alternativ är att en kompis hjälper till. För att få en god balans krävs benstyrka.
Varför ska man träna balansen?
Balansträning ger bättre balans som i sin tur leder till färre fallolyckor. För många leder det dessutom till en ökad frihet då man klarar att utöva fler aktiviteter självständigt.
Övningar
- Stå med fötterna helt intill varandra och håll balansen i 30-60 sekunder. Svårare: Blunda samtidigt.
- Stå med fötterna som om du gick på lina. Bakre fotens tår nuddar vid främre fotens häl. Stå stilla och håll balansen i 30-60 sekunder. Svårare: Blunda samtidigt.
- Stå på ett ben i 30-60 sekunder. Svårare: Blunda samtidigt.
- Stå med fötterna lite isär och sträck dig så långt du når åt olika håll, vänster, höger och framåt. Svårare: Stå med fötterna ihop. Gå på lina med lite utrymme mellan fötterna. Svårare: Gå med fötterna direkt efter varandra. Bakre fotens tår nuddar främre fotens häl.
- Tejpa upp en stor ”åtta” på golvet och gå på tejpen. Svårare: Gå med fötterna direkt efter varandra. Bakre fotens tår nuddar främre fotens häl.
- Gå på hälarna.
- Gå på tårna.