mål
Deltagarna ska:
Lösblad
Vägledning till kursledare:
Lösblad till deltagare:
Material
lektionens innehåll
Aktivitet | Kursledaren kan göra och säga |
---|---|
Dela ut Nyhetsbrev |
Dela ut Nyhetsbrev 7 som sammanfattar lektionerna 18, 19 och 20. Diskutera Nyhetsbrevet. |
GÅ IGENOM OCH REPETERA |
Under den förra lektionen pratade vi om andningen och att det är viktigt att bli andfådda när vi tränar. Kommer någon ihåg varför det är viktigt att bli andfådd? |
INTRODUCERA LEKTION |
Idag ska vi prata om mat som innehåller fibrer. Vi kommer att prata om grönsaker och frukt. Och vi kommer att prata om något som kallas fullkorn. Både fibrer och fullkorn är bra för hälsan. |
FRÅGA OCH VÄNTA PÅ SVAR |
I vilken mat finns det fibrer? |
Gå igenom fibrer |
Fibrer finns i i frukt och grönsaker. Det finns fibrer i till exempel
I många grönsaker (så kallade grova grönsaker) och rotfrukter finns det också fibrer. Till exempel i
Det finns också fibrer i bönor och linser. Men i gurka och i isbergssallad finns det inte så mycket fibrer. Fibrer finns också i mjöl och i ris. Men inte i alla sorter utan bara i de som kallas fullkorn.
|
FRÅGA |
Varför tror ni det är bra att äta fibrer? |
SÄG |
Fibrer som kommer ner i tarmen
Titta eventuellt på filmen om förstoppning. (Egentligen en barnfilm men bra och pedagogisk). |
FRÅGA |
Vet någon vad fullkorn är? |
Gå igenom fullkorn |
Fullkorn är hela korn av vete, korn, havre eller råg där skalet finns kvar. Eller ett riskorn som inte är skalat. Idag är mycket av det vi äter skalat och fibrerna är borta. Innanför skalet finns mineraler och andra hälsosamma ämnen som kroppen mår bra av. Mat med fullkorn har ofta mer färg jämfört med samma sorts mat som är skalad. Fullkornsris och bröd med fullkorn är lite brunt.
|
FRÅGA |
Varför tror ni det är bra att äta fullkorn? |
SÄG |
Mat med fullkorn minskar risken för att få många vanliga sjukdomar för att den
|
Fråga och vänta på svar |
Känner ni till någon mat som innehåller fullkorn? |
DOKUMENTERA |
Komplettera deltagarnas svar med
|
säg |
Fullkorn finns bara i mjöl, pasta, bröd och i flingor. |
FRÅGA OCH VÄNTA PÅ SVAR |
Hur kan man veta om maten innehåller fullkorn? Nyckelhålet visar vägen! Nyckelhålsmärket betyder att maten innehåller mer fullkorn och fibrer och mindre socker och salt. Visa och dela ut broschyren om Nyckelhålet till deltagarna. |
säg |
Tycker ni om bröd eller smörgåsar? När vi pratar om bröd så kallar vi ibland sorterna för mörkt, ljust eller vitt bröd. Även om brödet är mörkt betyder det inte alltid att det innehåller mycket fibrer. Det kan vara mörkt av sirap och vara ganska sött som till exempel vörtlimpa. I nästan all sorts knäckebröd finns det mycket fibrer. Kom ihåg att titta efter Nyckelhålet! |
Gör ett smaktest med olika sorters bröd |
Låt deltagarna smaka på osötat fullkornsbröd (exempelvis rågbröd), ljust nyckelhålsmärkt bröd, vitt rostbröd och knäckebröd. Fråga deltagarna om hur de olika sorterna smakar. Kan de känna några hårda delar? (Det är fibrerna i fullkornsbrödet man kan känna). |
fråga |
Är det någon som vet hur kroppen kan reagera om den är ovan vid fiberrik mat? |
diskutera |
Gaser kan bildas vilket gör att magen kan kännas utspänd. Det kan kännas som att tarmarna jobbar mer. Ibland händer det att vi släpper ut lite gas – vi ”pruttar” eller ”släpper oss”. En del magar behöver få vänja sig vid fiberrik mat. Det kan vara bra att testa sig fram och se vad som passar just din mage.
|
Dela ut deltagarnas lösblad: Vilken mat innehåller fibrer? |
Gör övning med deltagarna. Be dem att ringa in all mat som innehåller fibrer |
sammanfatta |
Vi har pratat om mat som innehåller fibrer och fullkorn. Fibrer och fullkorn är bra för hälsan. När det gäller bröd och mjöl visar Nyckelhålet var det finns fullkorn och nyttiga fibrer. Och glöm inte att det finns fibrer också i grönsaker och frukt! |
Uppföljning
Fiberrik mat och fullkorn är bra för hälsan
Fibrer kallas de kolhydrater som inte bryts ner vid matsmältningen utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Fibrer finns till exempel i grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor och linser samt i bröd, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn.
Till exempel är grova grönsaker och rotfrukter som vitkål, morötter, rödbeta, kålrot, ärter och bönor rika på fibrer
Fiberrika frukter är bland annat äpple och päron.
Varför behöver vi fibrer?
Olika personer reagerar olika på fibrer. För vissa personer kan för mycket fibrer leda till diarré och gaser som i sin tur ger spänningar och obehag. Om man upplever problem med magen i samband med måltider finns bra information på Vårdguiden.
Fullkorn får vi i oss via spannmålsprodukter, alltså pasta, bröd, ris och gryn av olika slag (t ex havregryn). I fullkorn siktas inga delar bort utan även groddar och kli tas tillvara, vilket gör fullkornsprodukterna mer näringsrika. I fullkorn finns bland annat fibrer, järn, folat (ett B vitamin), antioxidanter och andra skyddande ämnen. Tyvärr innehåller fullkornsris ofta högre halter arsenik än vitt ris. Så när det gäller just ris är det bra att inte alltid välja fullkornsris.
Fullkorn kan minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra. En lagom mängd fibrer är ca 70 gram per dag för kvinnor och 90 gram per dag för män. Det motsvarar till exempel två skivor knäckebröd och en portion fullkornspasta.
Text utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer
Facit till deltagarnas lösblad Mat med fibrer: Bladspenat, apelsin, sparris, broccoli, morot, jordgubbar, fullkornsbröd.
Vilken mat innehåller fibrer?
Ringa in den mat som innehåller fibrer.
Spenat
Apelsin
Sparris
Öl
Broccoli
Morot
Godis
Frukt
jordgubbar
Mjölk
Fullkornsbröd
Gurka