Mål
Deltagarna ska:
Lösblad
Vägledning till kursledare:
Lösblad till deltagare:
Material
Lektionens innehåll
Aktivitet | Kursledaren kan göra och säga |
---|---|
GÅ IGENOM OCH REPETERA |
Under vår förra lektion pratade vi om motivation. Ibland är det svårt att komma iväg till träningen eller att välja den mer hälsosamma maten. Vi pratade om hur det kan kännas och vad man kan göra. Ett sätt är att belöna sig själv när man gjort något bra. Är det någon som kommer ihåg hur man kan belöna sig? |
INTRODUCERA LEKTION |
Idag ska vi prata om orsaker till att alla inte äter allt. Att vi ibland måste välja bort viss mat. Det kan handla om att man är allergisk eller att man undviker viss mat på grund av religion. Eller för att man helt enkelt inte tycker om den. |
FRÅGA |
Vi ska börja prata om allergier och intolerans. Det är två olika saker och det är lite svårt att skilja på dem – men båda handlar om att det är viss mat som man inte tål att äta. Är det någon som känner till någon allergi? Är det någon av er som är allergisk eller har intolerans för någon mat och som vill berätta? |
Gå igenom och diskutera |
Komplettera deltagarnas svar med: Man kan vara allergisk mot till exempel
|
Säg |
Vid allergi tror kroppen att vanlig mat (till exempel äpple) inte är bra. Då försvarar sig kroppen och det kan till exempel märkas genom att man får utslag eller svullnar upp. Vid intolerans attackerar kroppen sig själv. Det händer för den som inte tål gluten. Det är dåligt för tarmen. Intolerans kan också vara att kroppen inte klarar av viss mat. Så kan det vara med mjölk för en del. |
Gå igenom |
Är det någon som hört om gluten eller laktosintolerans? Mjölk kan man både vara allergisk mot eller intolerant. Om man inte tål mjölksockret (det som heter laktos) kan man få ont i magen. Det är extra vanligt hos personer som inte är födda i Sverige Om man inte tål laktos så brukar man ändå kunna äta hårda ostar. En del tål lite laktos och då kan man äta smör och filmjölk eller yoghurt men man behöver ofta avstå från att dricka mjölk. |
Fortsätt (med gluten) |
Glutenintolerans betyder att man inte tål vete, råg eller korn. De finns ofta i bröd, flingor och pasta. För den som inte tål gluten är det viktigt att inte äta gluten eftersom det skadar tarmen. I större matbutiker finns glutenfritt bröd, glutenfri pasta med mera. På restauranger brukar glutenfria rätter märkas med ett G. Man ska bara äta glutenfri mat om man varit hos läkaren och fått veta att man har sjukdomen celiaki (glutenintolerans) |
Gå igenom DELTAGARNAS LÖSBLAD Matallergi och överkänslighet |
Dela ut Lösbladet Matallergi och intolerans. Diskutera lösbladet med deltagarna. |
Gå igenom |
Om man äter något som man är allergisk mot kan man
Vid intolerans kan man
|
Gå igenom |
De flesta som är allergiska vet om det. En del personer kan märka att man ätit något man inte tål – men det är inte farligt och går över efter ett tag. Om man är allergisk behöver man läsa eller få hjälp att läsa på förpackningen så att man vet vad maten innehåller. Man kan bli allergisk under hela livet. På restaurang kan man behöva fråga om vad maten man vill beställa innehåller. |
Fortsätt |
En del människor kan vara så allergiska att det är livsfarligt att äta det de är allergiska mot. Det är ganska ovanligt och gäller nästan bara nötter. Människor som är så allergiska har oftast medicin som de alltid har med sig. Är det någon som känner någon som har det så? Om en person nära dig får en allvarlig allergisk reaktion och plötsligt får svårt att andas ska man ringa 112 och berätta vad som händer. Den som svarar hjälper dig med vad du (mer) kan göra. |
fortsätt |
Nu har vi pratat om matallergi och intolerans. Men det finns fler orsaker till att vi inte äter viss mat. Kan någon ge ett exempel? |
Gå igenom och SE VÄGLEDNING FÖR KURSLEDARE: |
Komplettera deltagarnas svar med Det kan handla om
Det är viktigt att vi visar förståelse och respekterar andras val. Vill någon ge exempel på något som du inte äter och varför du inte gör det? Låt deltagarna reflektera över sina egna matval. |
Fortsätt eventuellt med en övning |
Om det finns tid kan ni göra en övning där ni pratar om matminnen. Kan någon ge exempel på någon doft av mat som gör att du minns något särskilt? Vänta och se om någon av deltagarna kommer ihåg något och vill berätta. Doft eller smak av mat kan göra så att vi ibland kommer ihåg något från förr. Tänk på någon maträtt som du tycker mycket om. Vad tänker du på då? Kommer du ihåg när du åt den maträtten första gången? |
sammanfatta |
Idag har vi pratat om varför man inte äter viss mat. Man kan vara allergisk eller ha en intolerans mot något i maten. Det kan ibland vara jobbigt för dem som inte kan äta allt. Vi ska försöka visa förståelse och respektera deras val. |
Planera och förbered |
Nästa gång ska vi börja spela in en träningsfilm. Tänk igenom vilka förberedelser som kan behövas. Till exempel att ha en laddad mobil (med plats i minnet). Förbered även Nyhetsbrev 11 till nästa lektion |
UPPFÖLJNING
Matallergi, intolerans och andra matval
Allergier och intoleranser är två olika saker där båda handlar om att det är viss mat man inte tål att äta. Vid allergi tror kroppen att ett vanligt, ofarligt ämne (till exempel mjölk) inte är bra. Då attackerar kroppens immunförsvar det ämnet och det blir en reaktion. Vanliga allergier är t ex mjölkallergi, skaldjursallergi eller nötallergi.
Vid intolerans attackerar kroppen sina egna celler. Det händer vid glutenintolerans, som också kallas celiaki.
Gluten finns i vete, råg och korn och därmed i många bra livsmedel som fullkornsbröd eller pasta. Därför ska man ska bara äta glutenfri mat om man gjort en utredning och fått veta att man har sjukdomen celiaki (glutenintolerans). Annars kan det hända att man väljer bort en massa bra mat i onödan.
Intolerans kan också bero på att man saknar ett ämne (enzym) som ska bryta ner något i maten som till exempel mjölksocker, även kallat laktos.
Läs mer om matallergi, celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans här: Allergi och intolerans
Vissa allergier kan vara farliga, t ex nötallergi. Läs mer här: Farlig nötallergi
Förutom allergi och intolerans finns det många anledningar till att undvika viss mat:
Till exempel äter rättrogna muslimer inte fläskkött.
Rättrogna judar äter kosher. Då blandar man inte kött med mjölk, och äter inte köttätande djur, skaldjur samt fiskar utan fenor eller fjäll. Läs mer här: Mat och religion
Etik handlar om vad man uppfattar som är rätt och fel. Det kan innebära att man inte vill äta mat från djurriket. Vegetarianer äter inte kött och fisk men dricker och äter mjölkprodukter och ägg. Det kallas ibland för laktovegetarisk kost.
Veganer väljer att inte äta något livsmedel från djurriket, alltså äter de inte kött, fisk, mjölk eller ägg. Läs mer här: Äta vegetariskt
Man undviker viss mat eller äter en viss diet p g a en sjukdom, man medicinerar eller har genomgått en större operation.
Matallergi och intolerans
Att vara allergisk eller ha en intolerans betyder att man inte tål viss mat
Matallergi
Att ha en matallergi betyder att kroppen reagerar mot viss mat.
Det kan vara
Om man äter något som man är allergisk mot kan man
Det kan vara laktos i mjölk
Eller ett ämne som heter gluten som finns i mjöl.
Om man äter det kan man