I tallriksmodellen delar man upp portionen i tre delar: grönsaksdel, pasta/potatis och fisk/kött. Om man tränar regelbundet kan de tre delarna vara ungefär lika stora, men om man inte tränar är det lämpligt att halva tallriken består av grönsaker och rotfrukter. Man bör också tänka på hur mycket man lägger på tallriken så att portionen inte blir för stor. Ett sätt att påverka detta är att välja en tallrik som inte är alltför stor.
Äter man enligt tallriksmodellen får man en näringsrik måltid som mättar och som inte är så dyr (detta då man inte tar så mycket av de dyra ingredienserna kött och fisk).
Grönsaker, frukt och bär är väldigt näringsrika och innehåller inte så många kalorier. Tack vare alla vitaminer skyddar de oss till exempel mot olika sjukdomar. Det är bra om vi äter cirka 500 gram varje dag. Det är ungefär två stora nävar.
Variera gärna vilka grönsaker, frukt och bär du väljer och gärna med olika färger. På så sätt får du i dig en variation av näringsämnen.
Man kan tillaga råvarorna på många sätt: koka, steka i ugn, äta råa med mera. Att köpa frysta råvaror är ett bra alternativ. De är skördade när de är som bäst och har kvar sina näringsämnen.
Man äter medicin för att bli bra från något besvär. Tyvärr påverkar medicinen ofta kroppen på fler sätt som ofta inte är så bra, så kallade biverkningar. Till exempel kan man bli yr, trött, hungrigare, få sämre humör, bli torr i munnen och så vidare. Om man märker att man blir påverkad av en medicin man tar på något sätt som inte är bra ska man meddela sin läkare.